Vlaanderen en Nederland gastland op Gothenburg Book Fair in 2027

De wereld in 04 april 2024

Vlaanderen en Nederland vormen na Leipzig opnieuw het gastlandschap op een literair evenement, deze keer op de Gothenburg Book Fair in 2027.

©

Gert Mothes

Op 22 maart 2024 op de Leipziger Buchmesse ontmoetten Paul Hermans (directeur Literatuur Vlaanderen), Romkje de Bildt (directeur Nederlands Letterenfonds) en Frida Edman (directeur Gothenburg Book Fair) elkaar om de overeenkomst te ondertekenen. Het partnerschap wil de rijke banden tussen Vlaanderen, Nederland en Zweden vieren, duurzame samenwerking bevorderen en de zichtbaarheid van literatuur uit Vlaanderen en Nederland in Zweden vergroten, en vice versa. 

De uitnodiging van de Gothenburg Book Fair biedt ons een prachtige kans om een generatie auteurs te introduceren die de diepgang en diversiteit van onze literatuur in alle genres laten zien, om een nieuwe impuls te geven aan de samenwerking tussen onze regio's en om verder werk te maken van de uitwisseling met lezers uit Zweden en de rest van Scandinavië.

Paul Hermans

Verschillende Vlaamse auteurs werden al in het Zweeds vertaald, zoals Stefan Hertmans en Lize Spit. Bart Moeyaert won in 2019 de Astrid Lindgren Memorial Award. De ambitie is dat de thematische focus in Göteborg en de culturele en literaire uitwisseling zullen leiden tot meer vertalingen, waardoor een belangrijke culturele uitwisseling tussen Zweden, Vlaanderen en Nederland wordt bevorderd. 

Over de boekenbeurs van Göteborg

De Gothenburg Book Fair is een boekenbeurs, literair festival en professionele conferentie. Het is het grootste culturele evenement in Scandinavië, met jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers en deelnemers uit 40 landen. De beurs vindt plaats van 26 tot 29 september in het Swedish Exhibition & Congress Centre in Göteborg, de op één na grootste stad van Zweden. Door lezen, onderwijs en de rol van literatuur in de samenleving te promoten, streven de organisatoren ernaar om van de wereld een betere plek te maken.

We zijn heel enthousiast over dit partnerschap. Het viert de rijke culturele en literaire banden van Zweden met Vlaanderen en Nederland, en toont de belangrijke bijdragen van beide regio's aan de wereld van kunst, literatuur en tradities. Bovendien is de geschiedenis van de Lage Landen op een opmerkelijke verweven met die van Göteborg.

Frida Edman