Publishers tour for fiction: online en onweerstaanbaar

De wereld in 16 december 2020

Vorige week stond bij het internationale team van Literatuur Vlaanderen de eerste virtuele publishers tour voor proza op het programma. Een virusvrije namiddag waarbij we een selectie onweerstaanbare Vlaamse parels van boeken etaleerden. Een week op voorhand kregen de tien buitenlandse uitgevers een smaakvol geschenkpakket toegestuurd. Iets tastbaars is welkom in virtuele tijden. Al vroegen we hen om de geschenken pas te openen wanneer het evenement startte.

Een impressie door Dagfinn Møller

Dagfinn Møller, van uitgeverij Cappelen Damm uit Noorwegen, proeft het nog.

Met plezier nam ik deel aan de digitale publishers tour van Literatuur Vlaanderen. Een online programma is niet hetzelfde als een echt bezoek. Toch ontdekten de tien Europese uitgevers, dankzij presentaties en speeddates, wat Vlaanderen literair te bieden heeft.

Smaakvolle geschenken

Maar ook door het verrassingspakket dat we enkele dagen op voorhand ontvingen, en gelukkig mochten openen tijdens de virtuele tour. Het laatste cadeau, een Belgische biertje, was mijn favoriet. Maar ook het boek in chocolade, met een in de taal van de uitgever gepersonaliseerde cover van een Vlaamse auteur, bracht een lach op mijn gezicht.

Dagfinn Moller over virtuele Publishers Tour for Fiction 2020

Enthousiasme & efficiëntie

Ik was bij de pitch ‘How war affects our society’ waar David Colmer twee boeken aan ons voorstelde, waaronder ‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers. In de volgende sessie, ‘Identity & Integration’ stelde Radka Smejkalova opnieuw twee boeken voor. Beide gastsprekers maakten me enthousiaster dan een e-mail of nieuwsbrief ooit hadden gekund. De speeddates waren het meest nuttig. Op korte tijd, namelijk exact tien minuten per date, ontmoette ik tien verschillende agenten. We richtten ons meteen op de kern van de zaak: het boek. Ontzettend efficiënt.

Ik was onder de indruk van hoe soepel alles verliep. Wij hoefden als uitgevers enkel onze net uitgepakte koffiemok bij te vullen. Heel fijn om oude bekenden te zien én nieuwe contacten te leggen voor vervolgafspraken (en we hopen van harte dat de Frankfurter Buchmesse volgend jaar zal doorgaan).

Veel dank aan de fijne mensen bij Literatuur Vlaanderen. Ik hoop jullie snel weer in levende lijve te zien.

Dagfinn

Voorgestelde boeken 

 • 'Hier is alles veilig' door Anneleen Van Offel 
 • 'Gloria' door Koen Sels 
 • 'Het moois dat we delen' door Ish Ait Hamou 
 • 'De Ommelanden' door Elvis Peeters
 • 'Dondersteen' door Johan de Boose 
 • 'Nachtouders' door Saskia de Coster 
 • 'Vertel het iemand' door Rachida Lamrabet 
 • 'De opgang' door Stefan Hertmans
 • 'De beloning' door Fikry El Azzouzi 
 • 'Volt' door Roderik Six 
 • 'Wil' door Jeroen Olyslaegers