Praten over 'Mazzel tov' op een zonnig dakterras

Vertalershuis 23 september 2019

Vertaalster Judit Gera brengt de tweede helft van september door in het Vertalershuis om er te werken aan de Hongaarse vertaling van ‘Mazzel tov’, de bestseller van Margot Vanderstraeten. Een ideale gelegenheid voor auteur en vertaler om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Dat deden ze op een zonnige namiddag op het dakterras van het Vertalershuis – in aanwezigheid van een ploeg van het VRT-programma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’.

Margot Vanderstraeten en Judit Gera - Vertalershuis

Auteur Margot Vanderstraeten en vertaalster Judit Gera ontmoeten elkaar op het dakterras van het Antwerpse Vertalershuis.

‘Mazzel tov’ biedt een unieke blik achter de schermen van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Margot Vanderstraeten gaf er zes jaar lang huiswerkbegeleiding aan de kinderen van een orthodox joods gezin en maakte op die manier kennis met een wereld die helemaal nieuw voor haar was. De thematiek ligt vertaalster Judit Gera nauw aan het hart, onder meer omdat ze zelf deels Joods is. De twee waren dan ook al snel zozeer in hun gesprek verdiept dat ze de camera vergaten. Dat het Vertalershuis vlak bij de joodse buurt gelegen is, maakte de ontmoeting extra bijzonder.

Het contact met Margot was heel bijzonder: ze is een zeer betrokken auteur met veel belangstelling voor de ander die later ook per e-mail al mijn vragen over haar tekst uitvoerig beantwoordde.

Vertaalster Judit Gera

Alleen Elvis blijft bestaan

Nederlandstalige editie van 'Mazzel tov' en twee vertalingen

Het originele 'Mazzel tov' en twee vertalingen.

De ploeg van de VRT kwam er opnames maken voor de trailer van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’, het televisieprogramma waarin Margot Vanderstraeten dit najaar een van de gasten is. Op 23 november praat ze er met interviewer Thomas Vanderveken over wat haar motiveert en fascineert, hoe haar verleden haar heden bepaalde en welke richting ze verder uit wil. Dat alles aan de hand van de meest prikkelende, schokkende en ontroerende beeldfragmenten uit haar leven.