Masterclass: thrillers en misdaadromans

Talent ontwikkelen 30 juni 2022

Schuilt in jou de nieuwe Val McDermid, Esther Verhoef of Peter Terrin? Dan is GenreLab, een literair coachingtraject van een half jaar dat zich voor de eerste editie richt op misdaadromans en thrillers, spek voor je bek. Zes auteurs krijgen de kans hun volgende misdaadroman of thriller uit te werken. Auteur en initiatiefnemer Dimitri Bontenakel is liefhebber van het genre en coördineert de feedbacksessies en masterclasses. GenreLab wordt gesteund door Literatuur Vlaanderen, Sabam for Culture en de Vlaamse Auteursvereniging (VAV).

Programma

Het programma start in oktober 2022 en bestaat uit:

  • 4 tweedaagse workshop- en feedbacksessies in groep waarbij de deelnemers feedback krijgen én geven, afgewisseld met theoretische uiteenzettingen over verhaalstructuren, karakterontwikkeling en de finesses van het genre.
  • 4 masterclasses waarbij een auteur, scenarist of andere expert uit de binnen- of buitenlandse boekensector doceert in groep over een specifiek onderwerp zoals inclusie en audiovisuele fictie. Onder meer de Britse auteur M.J. Arlidge zal een masterclass geven.
  • 4 individuele tussentijdse (online) gesprekken met coach. 

De sessies vinden plaats op:

  • sessie 1: zaterdag 1 oktober - zondag 2 oktober 2022
  • sessie 2: zaterdag 26 november - zondag 27 november 2022 
  • sessie 3: zaterdag 28 januari - zondag 29 januari 2023
  • sessie 4: zaterdag 22 april - zondag 23 april 2023

Wie zijn de coaches? 

John Vervoort: thriller- en literair recensent voor De Standaard der Letteren en Het Nieuwsblad, jurylid van de Knack Hercule Poirotprijs, docent aan de SchrijversAcademie en leerkracht-op-rust.

Johanna Spaey: auteur en literair recensent voor o.m. Knack Focus. Debuteerde in 2005 met de literaire oorlogsthriller ‘Dood van een soldaat’, waarmee ze de Hercule Poirotprijs en de Nederlandse Gouden Strop in de wacht sleepte. In oktober 2021 verscheen haar vijfde roman ‘Oktober is de mooiste maand’.

Dimitri Bontenakel: auteur van vijf romans waarvan het meest recente boek ‘Berenrug’ genomineerd werd voor Confituur Boekhandelsprijs. Hij is bestuurslid van PEN Vlaanderen en werkt aan zijn zesde roman als lid van het eerste WATLAB-collectief.

Ik haalde de inspiratie bij de scenarioateliers van het Vlaams Audiovisueel Fonds, waarbij een topcoach en mededeelnemers je als scenarist begeleiden in de ontwikkeling van een eerste of tweede filmscript.

Dimitri Bontenakel (coördinator GenreLab)

Wie kan deelnemen? 

Het GenreLab richt zich op

  • professionele schrijvers die werken aan een misdaadroman of thriller pur sang of schrijvers die werken aan een literaire roman of verhalenbundel waarin thriller- of misdaadelementen geïncorporeerd zijn/een rol spelen.
  • auteurs die ten minste één roman of verhalenbundel publiceerden bij een professionele uitgeverij. Zowel debutanten als auteurs met meerdere titels op hun naam zijn welkom. Ook auteurs van andere genres en media (zoals scenaristen, theatermakers of podcastmakers) die de overstap naar literatuur willen wagen kunnen zich kandidaatstellen. 
  • deelnemers die bereid zijn te luisteren naar coaches en collega-auteurs, actief feedback te geven aan collega-auteurs, en buiten de sessies aan hun misdaadroman of thriller te schrijven. 

Stel je kandidaat vóór 22 augustus

Je kunt je kandidaatstellen met een beknopt dossier (maximaal vijf pagina’s) waarin je jezelf en je roman of bundel voorstelt, met:

  • motivatie voor deelname GenreLab:;
  • synopsis misdaadroman/thriller;
  • thematiek en intenties ;
  • een korte reflectie over het eigen makerschap;
  • curriculum vitae.

Stuur je dossier vóór 22 augustus naar genrelab@auteursvereniging.be. De coaches en coördinator maken de selectie in gezamenlijk overleg met de partners. Ben je bij de zes gelukkigen, dan volgt een (online) intakegesprek in september.

Deelnemers betalen 200 euro voor het hele traject: vier tweemaandelijkse sessies inclusief lunch, tussentijdse gesprekken en masterclasses. 

Vragen

Neem contact met Dimitri Bontenakel via genrelab@auteursvereniging.be