Lize Spit trouwt met Thomas Gunzig voor de literatuur

In de kijker 05 mei 2021

#THOMIZE: symbolisch literair huwelijk

©

Bob Van Mol – Flirt Flamand

De liefde kent geen taalgrens. De literatuur echter nog wel. Daarom stapten auteurs Lize Spit en Thomas Gunzig, als ambassadeurs van Flirt Flamand en de Nederlands- en Franstalige Belgische literatuur, op 5 mei in het symbolische huwelijksbootje. Ze deden dat in de Nassaukapel in de KBR in Brussel, onder het goedkeurend oog van Dichters des Vaderlands Carl Norac & Mustafa Kör.

Het huwelijk is de climax van het bewogen en vernieuwend literair experiment #THOMIZE dat plaatsvond van 24 april tot 5 mei.  Meer dan 3.000 lezers hingen in die tijd aan de lippen van Thomas en Lize tijdens hun zinderende Whatsappromance #THOMIZE, die te volgen was in de nieuwe storytelling app SKGN. Wat begon als een flirt werd een duurzame verbintenis tussen de Nederlandstalige en Franstalige literatuur. De auteurs gingen letterlijk #overdetaalgrens heen en spraken elkaar lieve woorden toe in de andere landstaal.

“Lieve Thomas, gespierde lama, mooie poedel met het macaronihaar, jij met de uitroeptekens achter alle zinnen. Om toegang te zoeken tot de Franstalige Belgische literatuur was er geen betere deur om door te wandelen dan de jouwe. Wat een geluk dat de matchmaker ons gekoppeld heeft.”

Lize Spit - tijdens huwelijksceremonie

Elf literaire hoogdagen

Met een samenwerking tussen een Nederlandstalige en Franstalige auteur, een tweetalige (!) foyer en de bezegeling van een symbolisch, literair huwelijk werd het startschot gegeven van Flirt Flamand, die beoogt lezers en auteurs #overdetaalgrens dichter bij elkaar te brengen.

©

Bob Van Mol - Flirt Flamand

De eerste stap naar een toenadering tussen de 2 landstalen en tussen zijn begeesterde auteurs, dichters, slam poets en tekenaars is wel degelijk gezet. Onder leiding van programmator Michaël Vandebril, organiseert Flirt Flamand  11 fijne ontmoetingen tussen Frans- en Nederlandstalige Belgische auteurs in alle genres die digitaal te bekijken zijn. De ontmoetingen verschijnen elke dag om 12:00 op YouTube, op flirtflamand.be en op langzullenwelezen.be. Stap je nu pas in, of wil je ze gewoon op een later moment nog eens herbekijken dan kan dat, want de filmpjes blijven beschikbaar.

Flirt Flamand Online festival 2021