Christine Barkhuizen-Le Roux (1959-2020)

Vertalershuis 19 november 2020

Deze ochtend bereikte ons het droevige nieuws dat Christine Barkhuizen-Le Roux gisteren, op de dag dat ze 61 werd, onverwacht is overleden.

Christine stond bekend als schrijfster, dichteres en talentvol vertaalster uit het Nederlands in het Afrikaans. Ze debuteerde in 2000 met haar dichtbundel ‘Dimensie’ waarna nog verschillende bundels met gedichten en kortverhalen en romans volgden. Ze vertaalde sinds 2010 werk van onder meer Ingrid Vander Veken, Diane Broeckhoven en Griet Op de Beeck in het Afrikaans.

Christine was in 2016 en in 2019 telkens twee weken te gast in ons Vertalershuis in Antwerpen. Tijdens haar laatste verblijf wijdde ze zich vol overgave aan de Afrikaanse vertaling van ‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet Op de Beeck, een werk dat haar nauw aan het hart lag. We waren telkens weer onder de indruk van Christines enthousiasme, haar inzet en haar maatschappelijk engagement. In 2019 ontving ze een projectbeurs van Literatuur Vlaanderen om ‘Nachtouders’ van Saskia de Coster te promoten in Zuid-Afrika. Afgelopen zomer liet ze ons weten dat haar inspanningen hadden geloond en dat ze een uitgever voor dit werk had gevonden.

De Nederlandstalige literatuur neemt afscheid van een waardevolle ambassadeur in Zuid-Afrika en wij van Literatuur Vlaanderen zullen Christine herinneren als een warme en betrokken persoonlijkheid. We wensen haar familie, vrienden en werkrelaties veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.