Vlaanderen krijgt twee nieuwe literaire prijzen

In de kijker 09 november 2020

In 2022 zullen twee nieuwe Vlaamse literatuurprijzen het levenslicht zien: één voor volwassenen en één voor jongeren. Dat kondigde Vlaams minister voor Cultuur Jan Jambon aan op 1 november. Literatuur Vlaanderen wordt bij het initiatief betrokken, al zal ze de prijzen niet zelf organiseren.

Verhoogde zichtbaarheid

Sinds de stopzetting van de Fintro Literatuurprijs (eerder de Gouden Boekenuil) in 2017 had Vlaanderen geen eigen grote literaire prijs meer. Dit in tegenstelling tot Nederland, dat twee grote literaire prijzen kent die elk maar liefst 50.000 euro waard zijn: de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs.

Een nieuwe prijs aan Vlaamse kant is bijzonder welkom. Zo’n prijs geeft de zichtbaarheid van literatuur immers een stevige boost. De boekensector kreeg het tijdens de coronacrisis al hard te verduren. Minister Jambon kadert het initiatief dan ook in het relanceplan voor de cultuursector, al was de vraag naar een nieuwe prijs er natuurlijk al langer.

Twee bekroningen

Na een leemte van enkele jaren komen er niet één maar twee literaire prijzen. De eerste is bedoeld voor volwassenen en omvat zowel fictie en non-fictie. De tweede prijs is bedoeld voor het beste kinder- of jeugdboek. Het is al van 2010 (de laatste uitreiking van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs) geleden dat boeken voor jongeren kans maakten op een grote Vlaamse prijs.

Organisatie

Literatuur Vlaanderen kreeg van minister Jambon de opdracht om een plan voor de prijzen uit te werken. Voor de organisatie ervan doet ze een beroep op het BoekenOverleg, een platform dat de gezamenlijke belangen van de boeken- en letterensector behartigt. ‘De prijs zelf organiseren ligt moeilijk,’ aldus Paul Hermans, directeur van Literatuur Vlaanderen. ‘Dat zou botsen met onze taak als subsidiegever, met de toekenning van werkbeurzen aan auteurs waarmee zij nieuw werk kunnen maken.’

Het is de bedoeling om samen met het BoekenOverleg een plan te maken voor de organisatie van de prijzen. Jos Geysels, voorzitter van het BoekenOverleg: ‘We denken aan een stichting of een vzw, die onafhankelijk kan opereren. Zo is er een duurzame structuur, zodat de prijzen niet om de twee jaar van sponsor en dus van naam veranderen. Daar kunnen eventueel partners uit de privé of de media bijkomen.’

De nieuwe prijzen hebben voorlopig nog geen naam. Ze zullen voor het eerst uitgereikt worden in februari 2022, in de aanloop naar de Jeugdboekenmaand. De prijzen zullen elk goed zijn voor 50.000 euro, aangevuld met 2.500 euro voor elke auteur op de shortlist. Zowel Vlaamse als Nederlandse auteurs komen in aanmerking.