Op 1 juni werd Brenda Vanhoutte de nieuwe voorzitter van Boekhandels Vlaanderen, de vereniging die de belangen van boekhandels in Vlaanderen en Brussel behartigt. Naar aanleiding van de Dag van de Boekhandel op zaterdag 28 juni vertelt Brenda niet alleen meer over de koers die Boekhandels Vlaanderen wil varen, maar ook voor welke boeken we deze zomer zeker naar de boekhandel moeten snellen.

Bas Bogaerts
Voor wie jou nog niet kent: wie is Brenda Vanhoutte?
“Ik ben sinds zes jaar zaakvoerder van de Gentse boekhandel Walry, waar ik al zo’n tien jaar werk. Ik was al anderhalf jaar lid van het bestuur van Boekhandels Vlaanderen, en nu dus ook voorzitter. Verder ben ik jurylid van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Ik hecht veel belang aan leesbevordering en een goede samenwerking in het boekenvak is daarvoor essentieel. Alleen door heel goed samen te werken met alle spelers in het vak – uitgevers, auteurs, leesbevorderaars – kunnen we kinderen de weg naar boeken wijzen en hen helpen om een levenslange passie voor lezen te ontwikkelen.”
Is leesbevordering ook een speerpunt voor Boekhandels Vlaanderen?
“Absoluut! Het is onze rol om de diversiteit in het boekenlandschap te behouden en iedereen in de boekhandel te krijgen. We ondersteunen boekhandels om in de best mogelijke omstandigheden te werken en we promoten boeken en lezen in heel Vlaanderen en Brussel. Veel van wat we doen als belangenbehartiger gebeurt achter de schermen – denk aan de onderhandeling rond de btw-verlaging op boeken naar 0%."

Bas Bogaerts
Dat doen we uiteraard in samenwerking met andere spelers uit het boekenvak zoals het BoekenOverleg. Die brede dialoog is ook voor ons cruciaal om succes te boeken. Wij zijn bijvoorbeeld wel de drijvende kracht achter de generieke boekencampagne in november, maar we hebben alle andere spelers uit het vak nodig om zo’n campagne te laten slagen.
Kun je iets meer vertellen over die generieke boekencampagne in november?
“De campagne, die aansluit bij Boektopia en de Voorleesweek, moedigt mensen aan om te lezen en boeken te kopen, onder meer via boekencheques die in boekhandels kunnen worden ingewisseld. Het positieve effect van zo’n campagne is duidelijk: dankzij de aandacht voor het boek in het najaar kunnen we de verkoop stimuleren en de afzetdaling in de rest van het jaar beperken. De campagne illustreert wat wij als belangenbehartiger doen: niet alleen administratieve taken, maar ook samenwerking, publiekswerking en communicatie. Zo zorgen we voor inspiratie via sociale media, nieuwsbrieven en kranten die we in alle boekhandels verdelen.”
Welke uitdagingen zie je voor de toekomst en wat is daarin prioriteit?
“Er zijn heel wat uitdagingen voor de Vlaamse boekhandel, maar we benaderen die zo veel mogelijk als kansen. Zo zijn er meer publieksgerichte acties nodig in boekhandels, zodat ze een centrale rol blijven spelen in de boekpromotie. Dat ondersteunen we bijvoorbeeld via een agenda-functie op onze website. Een andere belangrijke uitdaging is het verbeteren van de leesvaardigheid van onze jongeren. Daarom focussen we dus ook op leesbevordering zoals eerder gezegd.”
Is er veel ervaringsuitwisseling tussen boekhandelaars?
“Zeker. Drie keer per jaar organiseren we een inkoopbeurs voor uitgevers en boekhandelaars waar uitgevers hun nieuwste titels presenteren en boekhandels de kans krijgen om hun collectie voor het komende seizoen samen te stellen. Dat biedt veel kansen voor uitwisseling. De boekhandels in Vlaanderen worden geleid door mensen met veel ervaring of net door jonge starters met veel goesting, en die kunnen veel van elkaar leren."

Bas Bogaerts
Met 25 jaar ervaring in het boekenvak durf ik zeggen dat samenwerking essentieel is om het vak vooruit te helpen. In Gent merk ik dat dit een echte synergie oplevert: de collegialiteit tussen de Gentse boekhandelaars is niet alleen fijn voor ons, ook het publiek apprecieert dat.
Hoe belangrijk is de Dag van de Boekhandel?
“De Dag van de Boekhandel is een echte feestdag die boekhandels in de kijker zet en hun rol in de samenleving benadrukt. Op 28 juni lieten we lezers zien wat we in huis hebben door middel van auteursbezoeken en andere evenementen. Gaea Schoeters ging bijvoorbeeld op tournee langs verschillende boekhandels. Larieboek & Apekool blikte een podcast in bij Tiny Stories in Kortrijk. Culture Club trok naar Standaard Boekhandel Hasselt. Wim Oosterlinck nam bij de Mechelse boekhandel Salvator dan weer een nieuwe aflevering van de podcast ‘drie boeken’ op.”
En dan de belangrijkste vraag: welk boek moeten we deze zomer zeker lezen?
“Als boekhandelaar één boek kiezen: dat is lastig. Daarom heb ik niet één maar drie boekentips. Ten eerste ‘Krekel’ van Annet Schaap, een jeugdboek dat we zowel kinderen als volwassenen aanraden."

Bas Bogaerts
Bij Walry zijn we er niet alleen van overtuigd dat jeugdliteratuur ontzettend belangrijk is, maar ook dat een goed geschreven kinderboek niet alleen voor kinderen is. Sommige mensen weten dat al, maar anderen moeten we toch aansporen om het label ‘kinderboek’ te negeren.
"Ten tweede ‘Kunst op voorschrift’, een dun boekje van Tessa Kerre over wat kunst – en dus ook literatuur – kan betekenen. Ze verwoordt perfect wat ik daar ook over denk: een goed boek kan zoveel meer doen dan je hoofd leegmaken. Tot slot een boek dat mijn collega mij heeft aangeraden en dat ik deze zomer heel graag zelf wil ontdekken: de thriller ‘Vreemde tekeningen’ van het Japanse YouTube-fenomeen Uketsu.”