Maarten van Hinte wint Toneelschrijfprijs 2023

In de kijker 15 september 2023

Met zijn theatertekst ‘Queen of Disco’ is Maarten van Hinte uitgeroepen tot winnaar van de 35ste editie van de Toneelschrijfprijs. De prijs ter waarde van 10.000 euro werd dit jaar op vrijdag 15 september uitgereikt op het Vlaamse TheaterFestival in Brussel.

Maarten van Hinte wint Toneelschrijfprijs 2023
©

Nisran Azouaghe

Een muziektheatraal monument

Queen of Disco is een muziektheatervoorstelling over het bewogen leven van disco-icoon en LGBTQIA+-activist Sylvester James (onder meer bekend van ‘You Make Me Feel’). De voorstelling ging in première op 2 april 2022 en is een productie van RIGHTABOUTNOW INC.

Dit zegt de jury over ‘Queen of Disco’: “Maarten van Hinte schetst in felle, melodische lijnen een geraffineerd portret van de muzikant Sylvester James en toont de verdienste van de zwarte gemeenschap in het ontstaan van de pride. Tegelijk vertelt dit stuk over de opgang van aids in de VS. De songs van James zijn de originele kapstokken van dit soms grappige en vaak ontroerende stuk. Van Hinte is een muzikant en spoken word-artiest. Dat voel je in elke letter. Zijn ‘Queen of Disco’ is een muziektheatraal monument voor mensen die tegen verkrampte waarden en normen vochten/vechten, en dat gevecht het liefst met veel muziek en positiviteit voer(d)en.”

“De Toneelschrijfprijs 2023 gaat naar een tekst die meesterlijk gecomponeerd is, feest en fulmineert, dicht en zingt, een verhaal opdelft dat de geschiedenis van een cruciale maatschappelijke stroming in een nieuw daglicht plaatst, een stem geeft aan mensen die de afgelopen eeuwen amper het woord kregen. Het is een tekst die de moeder in elke vrouw én man viert, die grenzen weg zingt en warmte bezingt. Het is een tekst die je leest terwijl je muziekfilmpjes beluistert en Google ondervraagt over waar de personages naar verwijzen. Het is een tekst waar elk van ons iets – een strijd om liefde, een gevecht tegen normen, een leven met ziekte, een rouwen om geliefden – in herkent en waar geen mens onverschillig bij blijft. Het is een tekst die mensen feestelijk wil verbinden.”

93 inzendingen, 4 genomineerden

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2023, die bestond uit recensente Els Van Steenberghe (voorzitter), theatermaakster Nyiragasigwa Hens, schrijver Rachida Lamrabet en dramaturg Dennis Meyer, ontving dit jaar maar liefst 93 inzendingen. Daaruit selecteerde ze vier kanshebbers. De andere genomineerde teksten waren ‘Het Sterrehuis’ van Annet Bremen, ‘De Gliphoeve’ van Bodil de la Parra, Geert Lageveen & Maarten van Hinte en ‘Mater’ van Femke Van der Steen. Zij ontvingen elk 1.000 euro.

Wil je meer weten over de vier genomineerde teksten en de makers aan het woord horen? Bekijk dan nu deze video’s:

Femke Van der Steen wint Vertaalprijs 2023
©

Nisran Azouaghe

Winnaar Vertaalprijs 2023

Samen met de Toneelschrijfprijs wordt ook de Vertaalprijs uitgereikt, een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen. De prijs gaat dit jaar naar ‘Mater’ van Femke Van der Steen. Haar tekst wordt integraal vertaald in het Frans, het Engels of het Duits en dankzij de steun van deAuteurs gepresenteerd in het buitenland tijdens een geënsceneerde lezing. Op 22 juli 2023 werd de Franse vertaling van de winnende tekst van de vorige Vertaalprijs, ‘Trojan Wars’ van Peer Wittenbols, voorgelezen tijdens de Biennale de la traduction in Avignon. De jury van de Vertaalprijs bestond dit jaar uit Esther Gouarné (vertaler in het Frans), David McKay (vertaler in het Engels) en Uwe Dethier (vertaler in het Duits).

Gesprekken over actuele thema’s in theater

Voorafgaand aan de prijsuitreiking van de Toneelschrijfprijs vonden een reeks gesprekstafels plaats over actuele thema’s uit de wereld van theater(tekst), georganiseerd in samenwerking met het TheaterFestival en Shakespeare Is Dead. Elk gesprek werd samengevat door een spoken word artiest.  

Theaterteksten en het collectief geheugen

Welke rol kunnen theaterteksten spelen in het vertellen van verhalen die tot nog toe onzichtbaar zijn gebleven? Kunnen theaterteksten helpen bij de opbouw van collectief geheugen? Welke verhalen en perspectieven missen we nog?

Gable Roelofsen was moderator en Avery Bertrand Iradukunda schreef een tekst als samenvatting.

Multidisciplinariteit

Hoe evolueren theaterteksten nu multidisciplinaire producties met spoken word, dans, zang, rap … vaker voorkomen? Hoe gaan auteurs en makers om met die nieuwe impulsen? Hoe kunnen we het concept ‘theatertekst’ in die context herdenken?

Rashif El Kaoui was moderator en Max Greyson & Sascha Reunes schreven elk een tekst als samenvatting.

Internationalisering

Langzamerhand worden meer en meer theaterteksten uit Vlaanderen en Nederland vertaald, maar speel- of publicatiekansen in het buitenland blijven beperkt. Op welke manier kan de internationalisering van Nederlandstalige theaterteksten gestimuleerd worden?

Maaike Bergstra was moderator en Luna Wicks schreef een tekst als samenvatting.

Van links naar rechts Sascha Reunes, Luna Wicks, Max Greyson en Avery Bertrand Iradukunda. 

©

Nisran Azouaghe

Over de Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2022 in première ging (live of online). De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De vier genomineerden ontvangen elk 1.000 euro.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De Toneelschrijfprijs wordt afwisselend door Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds/Fonds Podiumkunsten georganiseerd. Volgend jaar ligt de organisatie in handen van het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten.

Toneelschrijfprijs logo's partners 2022