9de editie Slow Writing Lab van start

Talent ontwikkelen 19 januari 2024

Ook in 2024 nemen drie jonge auteurs uit Vlaanderen deel aan het Slow Writing Lab, een Nederlands talentontwikkelingsproject waarin een select aantal jonge auteurs hun creatief en professioneel talent kunnen ontwikkelen. De negende editie gaat van start op 19 januari 2024 en dit jaar nemen deze drie auteurs uit Vlaanderen deel aan het eenjarige traject: Veerle De Caestecker, Kenneth Cardon en Jane Stuhlmacher.  

Slow Writing Lab 2024

De drie Vlaamse deelnemers van 2024, van links naar rechts: Veerle De Caestecker, Kenneth Cardon en Jane Stuhlmacher.

Slow Writing Lab? 

Sinds 2015 organiseert het Nederlands Letterenfonds, samen met Nederlandse hogere kunstopleidingen en literaire organisaties, jaarlijks het Slow Writing Lab. Dat eenjarige traject creëert een omgeving waarin een select aantal jonge schrijvers zich op allerlei manieren kunnen ontwikkelen. Op die manier wil het Lab de kloof tussen het hogere kunstonderwijs en de beroepspraktijk verkleinen. Aan de voorgaande acht edities van Slow Writing Lab namen al meer dan 75 auteurs deel. 

Negende editie 

Vanaf 19 januari 2024 werken twaalf auteurs een jaar lang intensief aan een persoonlijk creatief onderzoek. Ze worden daarbij begeleid door Michiel Koelink (hoofd van de Master Kunsteducatie Noord en docent aan de master MADTech van de Academie Minerva in Groningen), het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en de betrokken partners. Sinds 2021 worden alle deelnemers ook individueel begeleid door een coach. 

Het Lab bestaat verder uit maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses, en het is ingericht als een ‘vrije master’: de deelnemers kiezen zelf hun onderwerp of onderzoeksthema, en ze stellen een eigen programma samen onder begeleiding van een individuele coach en experts bij hun specifieke ontwikkeltrajecten. 

Selectie 

De hogeschoolopleidingen Creative Writing van ArtEZ, Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie en Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht selecteerden op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds ieder twee schrijftalenten uit hun alumnipool voor het talentontwikkelingstraject. Ook de literaire organisaties Poetry Circle Nowhere en El Hizjra droegen samen drie namen voor. 

Voor de negende editie zette Literatuur Vlaanderen opnieuw een samenwerking op met twee opleidingen uit Vlaanderen. De afdeling Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de afdeling Schrijven van het Brusselse RITCS vaardigden elk een oud-student af naar het Slow Writing Lab. Het Koninklijk Conservatorium biedt via docente Lara Taveirne mee begeleiding aan. Zoals elk jaar draagt ook een organisatie een kandidaat aan, voor deze editie is dat TRILL.

De drie deelnemers uit Vlaanderen    

Veerle De Caestecker

Veerle De Caestecker

Veerle De Caestecker

Veerle De Caestecker (1998) is schrijver, denker en zelfverklaarde geveltuinverzorger. Ze studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit van Antwerpen en in haar masterthesis deed ze onderzoek naar ecologische rouw. Tijdens haar opleiding Schrijven aan het RITCS exploreerde ze in haar novelle ‘Solas’ hoe dat thema in polyfone fictie kon worden verwerkt.

Verder schreef ze mee aan de theatertekst ‘Beetje bang voor niks’ van tg misschien, een voorstelling waarin Kind en Tijd elkaar ontmoeten. Daarnaast brengt ze (aalscholver)poëzie en werkte ze mee aan een fictiepodcast. Een terugkomende vraag die ze zich doorheen haar werk stelt, is hoe we kunnen leren luisteren naar mensen, dieren en dingen waarnaar vandaag doorgaans minder goed geluisterd wordt.

Kenneth Cardon

Kenneth Cardon

©

Nisran Azouaghe

Kenneth Cardon

Kenneth Cardon is een Belgisch-Thaise transdisciplinaire kunstenaar. In zijn huidige werk geeft hij expressie aan zijn biculturele achtergrond en zijn gender non-conforme identiteit. Als medeoprichter en lid van KIN Collective legt hij momenteel samen met zijn vier collectiefgenoten een meerjarig en persoonlijk artistiek traject af over het thema ‘Heritage’.

Voor het Slow Writing Lab verdiept Kenneth zich in de rijke Thaise taal, queercultuur en geschiedenis. Hij zal traditionele verhalen en gebruiken uit zijn moederland vertalen naar docu-fictief materiaal waarin geestesverschijningen, vorige levens en reïncarnatie een terugkerende rol spelen.

Daarnaast droomt Kenneth ervan om ooit mee te spelen in een serie met een all Asian cast en een samenwerking aan te gaan met de filmmaker Apichatpong Weerasethakul.

Jane Stuhlmacher

Jane Stuhlmacher

Jane Stuhlmacher

Jane Stuhlmacher (1999) studeerde in 2023 af als master Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze publiceerde in Rekto:Verso en Op Ruwe Planken, en exposeerde teksten en audiofragmenten op Oorzaken Festival in 2021. In de zomer van 2022 stond ze met ‘Wie weet wat waar?’ (voor kinderen vanaf negen jaar), haar afstudeerwerk van de bachelor Woordkunst, op Theaterfestival de Parade. Jane schreef de tekst van de voorstelling en speelde samen met Emma Loncke en Mathilde Winterkemper. In de voorstelling gaan drie mensen op zoek naar wat je moet doen als je iemand kwijt bent, en waar je naartoe moet als je iemand mist. Het zijn vragen die in haar teksten vaker gesteld worden.

Momenteel werkt ze als boekverkoper bij Linnaeus boekhandel in Amsterdam en is ze eindredacteur bij Hard//hoofd.