“Beschouw je aanvraag als een kunstwerkje”

Peter Van den Ende ontving in 2023 een werkbeurs voor illustratie. Lees hieronder wat de beurs voor hem betekent, aan welk boek hij werkt en hoe hij zijn aanvraag heeft aangepakt.

“Momenteel werk ik aan een graphic novel van 200 pagina's vol met uiterst gedetailleerde tekeningen. De tijd die ik in elke spread stop, kan oplopen tot een maand, waardoor dit project enkele jaren in beslag zal nemen. Een werkbeurs van Literatuur Vlaanderen maakt zulke omvangrijke boeken mogelijk, want het schenkt de maker de tijd om het boek binnen een doenbare tijdsspanne af te werken. Op lange termijn zorgt dat ervoor dat je als maker een volledig oeuvre kunt uitwerken. Dat is belangrijk, want zoals mijn huidige project één aspect van mijn ziel behandelt, kunnen toekomstige boeken andere aspecten behandelen. Hoe meer tijd je kunt investeren in het maken van boeken, hoe waarachtiger de kopie van je ziel is wanneer je die boeken op het einde van je leven bij elkaar legt.

Ik probeer elk aspect van het boek relatief gedetailleerd uit te leggen in mijn aanvraag, zonder mij te verliezen in elke gedachtekronkel. De inhoud en symboliek, vertelstructuur, het ontwerpproces, de tekentechniek en persoonlijke betekenis komen uitgebreid aan bod. De adviescommissie leest je aanvraag uiterst aandachtig, dus beschouw je aanvraag als een kunstwerkje en stop er de nodige liefde in. Een project van meerdere jaren moet vastberadenheid uitstralen.” 

Wanneer de commissieleden mijn werkplan lezen, wil ik vooral dat ze er mijn liefde en toewijding voor het boek dat ik maak, in herkennen.

“Vroeger maakte ik een planning voor elk hoofdstuk. Helaas haal ik die planning zelden, omdat veel illustraties vaak moeilijker te realiseren zijn dan ik aanvankelijk dacht. Elke illustratie is een uitdaging. Daarom werk ik nu zo goed mogelijk door zonder onmogelijke tijdschema's op te stellen. Elke dag begin ik om 8.30 uur met een plan voor wat ik die dag graag zou willen afwerken. Om 20.30 uur stop ik met werken, zelfs als ik mijn dagplanning niet heb gehaald. Dat is denk ik ook de beste manier om het boek van deze omvang te maken.

“Het is belangrijk dat je werkplan duidelijk kan worden begrepen door iedereen die het leest. Daarom laat ik het eerst nalezen voor ik het opstuur. De belangrijkste tip die ik kan geven bij het maken van een werkbeursaanvraag, is simpelweg om er veel aandacht en passie aan te schenken. Anderen voelen de hitte van je passie niet, maar je kan hen wel laten begrijpen dat je ziel in vuur en vlam staat voor het boek dat je wil maken.”