Residenties

Het ontbreekt auteurs al wel eens aan de nodige tijd en ruimte om in alle rust te schrijven. Samen met internationaal literatuurhuis Passa Porta ontwikkelde Literatuur Vlaanderen daarom de mogelijkheid voor Vlaamse auteurs om op residentie te gaan in binnen- en buitenland. Behalve een inspirerende werkplek bieden die residenties meestal ook heel wat onvergetelijke ervaringen en kansen om auteurs van over de hele wereld te ontmoeten.

 • Als je geselecteerd wordt voor een residentie, ontvang je een dagvergoeding als tegemoetkoming voor de onkosten verbonden aan je verblijf.
 • Je krijgt ook je reiskosten vergoed. Bij een residentie naar een van onze buurlanden, wordt gekozen voor het meest ecologische vervoer.
 • Na afloop van de residentie schrijf je een uitgebreid inhoudelijk verslag.

Waar naartoe?

Dit zijn de werkplekken voor 2024 in het buitenland:

Je kunt ook zelf een buitenlandse residentieplek voorstellen, maar alleen als het gaat om een residentie bij een buitenlandse literaire organisatie of kunstorganisatie. Voor andere eigen voorstellen voor residenties in het buitenland kun je een talentontwikkelingsbeurs aanvragen.

Dit zijn de werkplekken voor 2024 in het binnenland:

Alle residentieplekken die hierboven staan, voldoen aan de vereisten die Passa Porta samen met Literatuur Vlaanderen optekende in het charter voor een kwaliteitsvolle residentie.

Oproep 2024

Wil je in 2024 op residentie? Lees dan de volledige oproep en het aanvraagformulier hieronder.

Aanvragen

Residentieverblijf in het buitenland of in Het Lijsternest

Stuur vóór 11 juni 2023 het aanvraagformulier ingevuld terug naar Magali Bosmans, samen met een korte bio en cv.

Residentieverblijf in eigen land

 • Voor het huren van een werkplek in Passa Porta kun je het hele jaar door een aanvraag indienen. Stuur een kort cv naar workspace@passaporta.be. In onderling overleg wordt gekeken naar de meest geschikte periode.
 • Auteurs met interesse voor een residentie in Zuidpool kunnen rechtstreeks contact opnemen met de organisatie via onthaal@zuidpool.be.
 • Auteurs met interesse voor een residentie in het ‘Huis van de Dichter’ kunnen via mail contact opnemen met selectie@huisvandedichter.be met de mededeling ‘verblijf schrijfresidentie’ als onderwerp. Je kunt je via mail kandidaat stellen met een motivatiebrief en cv.
 • Auteurs met interesse voor een residentie in Kasteel Beauvoorde kunnen contact opnemen met Herita via kasteelbeauvoorde@herita.be.
 • Auteurs met interesse in het huren van de residentie in de Letterie kunnen contact opnemen met de organisatie via deletterie@gmail.com.

Beoordeling

Alle aanvragen worden gelijk beoordeeld door het artistieke team van Passa Porta en twee externe juryleden. Passa Porta draagt de resident ter goedkeuring voor aan de buitenlandse partners, die de uiteindelijke keuze maken.

De keuze wordt gemaakt op basis van deze criteria:

 • de aard van je project en de band ervan met de locatie;
 • de beschikbaarheid van vertalingen;
 • je nationale en internationale aanzien;
 • nominaties voor relevante literaire prijzen.

Bovendien houden we rekening met een evenwicht in genres, culturele diversiteit, enzovoort over alle aanvragen heen.

Vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Magali Bosmans (coördinatie residentiewerking) via residences@passaporta.be als je hieronder geen antwoord vindt.

Een eerdere residentie sluit je zeker niet uit. Auteurs met een sterk dossier die niet eerder of niet recentelijk een residentieverblijf via Passa Porta opnamen, krijgen wel voorrang.

Ja, maar niet via de samenwerking met Passa Porta. Als je een geaccrediteerde literair vertaler bent, kun je een aanvraag doen om te verblijven in het Vertalershuis in Antwerpen.

Lees eerst het charter voor een kwalitatieve literaire residentie grondig door. Denk je dat jouw residentieplek voldoet aan de kwaliteitsnormen die hier genoemd worden? Neem dan contact op met Magali Bosmans van Passa Porta.