Vlaams Fonds voor de Letteren wordt Literatuur Vlaanderen

Over Literatuur Vlaanderen 25 september 2019

De naam van het Vlaams Fonds voor de Letteren is veranderd in Literatuur Vlaanderen. Daarbij hoort een nieuwe huisstijl én website.

Logo Literatuur Vlaanderen

Meer dan alleen subsidies

Literatuur Vlaanderen ontstond in 1999 onder de naam Vlaams Fonds voor de Letteren. Sinds de oprichting veranderde het takenpakket zo sterk dat de naam 'fonds' de lading niet langer dekte en niet meer aansloot bij de dynamiek van de organisatie. Literatuur Vlaanderen ondersteunt de letterensector in Vlaanderen nog steeds met subsidies voor auteurs, vertalers, uitgevers en organisatoren. Maar ze speelt ook een belangrijke rol in het bijeenbrengen van de vele spelers in de boekensector. Ze stimuleert hen om over beleidsdomeinen en grenzen heen te kijken en hecht veel belang aan het (samen) werken aan een rijk en divers literair landschap met een ruim en inclusief boekenaanbod.

Workshop Wauter Mannaert Foire du Livre
©

Michiel Devijver

Open, klantgericht, dynamisch en benaderbaar

In het najaar van 2019 werd daarom Literatuur Vlaanderen gelanceerd: een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl en een nieuwe website. Bij de lancering hoort een imagocampagne die Literatuur Vlaanderen toont als de organisatie die ze is: open, klantgericht, dynamisch en benaderbaar.

Vier slagzinnen vatten samen wat Literatuur Vlaanderen doet en waar het voor staat.

Website

De nieuwe website is duidelijk, helder, verfrissend, en een handig werkinstrument.

  • De vier belangrijkste doelgroepen van Literatuur Vlaanderen, auteurs, vertalers, organisatoren en uitgevers, zullen zich aangesproken voelen en sneller dan ooit vinden wat ze zoeken. 
  • Het team van Literatuur Vlaanderen staat al jaren klaar en helpt iedereen graag met vragen. Op de nieuwe website wordt het allemaal nog veel duidelijker: je ziet meteen wie jou met een bepaalde vraag kan helpen.
  • Bezoekers van de website kunnen een kijkje achter de schermen van Literatuur Vlaanderen nemen en krijgen een antwoord op vragen als: Hoe werken adviescommissies? Hoe steunt Literatuur Vlaanderen Vlaamse boeken in vertaling? Wie beoordeelt je subsidieaanvraag? Wie logeert er in het Vertalershuis? 
  • De website is, tot slot, een voorbeeld van de transparantie waar Literatuur Vlaanderen voor staat. Op de pagina ‘Toegekende steun’ kun je zoeken in een overzicht van alle subsidies die zijn toegekend vanaf het ontstaan van onze organisatie in 1999. Wil je weten welke auteurs en vertalers het afgelopen jaar op een werkbeurs konden rekenen, welke boektitels Literatuur Vlaanderen steunde in vertaling of welke leesbevorderende evenementen financiële ondersteuning kregen over de jaren heen? Zoek op subsidieregeling, kies een doelgroep en periode en vind alle toegekende subsidies! 

Ontdek het nu zelf en kijk rond op deze website!